DIJETA KOD BOLESTI LIMETE Uz antibiotike i bilja, dijeta je još jedan dio liječenja bolesti Lyme. Odavno je dokazano da hrana koju jedemo utječe na naše zdravlje i dobrobit. Oni ne samo da utječu na regeneraciju stanica i metaboličke procese, ali i na funkcioniranje imunološkog sustava, što je ključno prilikom zaraze Borrelia spirochaetes. Ako ste osvaja сбивающей zbunjujuće informacije i stalno pitate neka od ovih pitanja: • Mogu li postoji gluten i mliječne proizvode? • Kako održavati crijeva prirodan način? • Trebam li se odreći mesa? Koje žitarice najkorisnije? • Koje ulje odabrati? • Moram li se pridržavati strogih dijeta? Tada je ova knjiga za samopomoć, definitivno za vas! Zajedno ćemo pogledati većina popularnih dijeta za liječenje bolesti Lyme, ja ću odgovoriti na najčešće postavljana pitanja i podijeliti ukusne i korisne recepte koji će vam pomoći da ozdravi. Sadržaj 1. UGLJIKOHIDRATI Šećer Žitarice Gluten 2. MASTI 3. PROTEIN Meso Riba Mliječni proizvodi Mahunarke 4. ALKOHOL 5. probiotici 6. KOLAGEN 7. HIDRATANTNI 8. ZAČINI 9. KOKTELI 10. PREGLED NAJPOPULARNIJIH DIJETA, SE KORISTE ZA LIJEČENJE BOLESTI LIMETE 11. ZAKLJUČCI 12. LINKOVI Autorsko pravo © Healthylife S. C., Хожув 2022 Sva prava, uključujući pravo na reprodukciju tekstova u cijelosti ili djelomično, u bilo kojem obliku, zaštićeni. 1. UGLJIKOHIDRATI Ugljikohidrati predstavljaju grupu spojeva pod nazivom šećerima. Međutim, znači li to da bismo trebali isključiti svi ugljikohidrati iz naše prehrane? Ugljikohidrati mogu se podijeliti na jednostavne i složene. JEDNOSTAVAN Bijeli kruh, riža, tjestenina Čokolade, slatkiši, peciva, Zaslađena pića Šećer, džem, med KOMBINIRANI Integralni kruh i tjestenina, Krupa, smeđa riža Zobene pahuljice s mekinje Proizvodi od brašna, krupice, bez dodanog šećera Dakle, vrlo je lako vidjeti da je jednostavni šećer, na čelu s najpopularniji bijeli šećer, štetne za naše zdravlje. Šećer • Šećer ozbiljno slabi naš imunološki sustav, povećava upala u našem tijelu. • On nema hranjivu vrijednost. • To je osnovni proizvod, pridonosi pojave микоза, na koju smo posebno skloni tijekom antibiotske terapije. • To povećava rizik od mnogih srčanih bolesti. • To smanjuje otpornost na bakterijske infekcije. To je razlog zašto, posebno u vrijeme bolesti, valja isključiti iz naše prehrane jednostavne ugljikohidrate, posebno bijeli šećer i namirnice bogate njime. Međutim, odustati od svih ugljikohidrata, uključujući i od takve bogate hranjivim tvarima žitarica, ne vrijedi. Žitarice Griz priprema od zrna žitarica. Kukuruz je glavni sastojak pri proizvodnji kukuruznog griza. Pšenica je glavni sastojak u proizvodnji фарины, булгура i kuskusa. Heljda krupa je glavni sastojak u proizvodnji heljde žitarice. Ječam žitarica i ячневую griz priprema se od ječma, a proso - od prosa. Griz se pripremaju za čišćenje zrna, a zatim rezanje, mljevenje ili pečenje ga. Što je niži stupanj pročišćavanje i mljevenje žita, to je više vrijednih hranjivih tvari sadržana u stražnji dio tijela. Heljda i ometa debeli kašu žitarica odnose se na broj najkorisniji, dok je farina i cous-cous su neke od oguljene. TOP-1: griz od Heljde • Visok sadržaj vlakana – regulira rad crijeva • Visoka razina željeza, folne kiseline, cinka, joda • Bogat je vitaminima b grupe U ili vitaminom E TOP-2: ometa debeli kašu krupa • Bogata vitaminima b, fosfora, cinka, bakra i mangana • Niski glikemijski indeks • Veliki broj proteina Gluten Gluten je protein koji se sastoji uglavnom od epitopi i глютелина. To je ono što daje pečenje pompa i elastičnost, što ga čini jednim od glavnih namirnica u zapadnom svijetu. Najčešći žitaricama koje sadrže gluten, su pšenica i raž, ječam i zob. Postoje određene bolesti za koje se безглютеновая dijeta je jedina metoda liječenja. Na takve bolesti su: • Celijakija To je autoimuna bolest koja uzrokuje oštećenja resica u tankom crijevu. To dovodi do prekida usisavanje i gastro-crijevne probleme (proljev, nadutost, zatvor, povišen газообразование). Ova bolest javlja se kod oko 1% stanovništva. • Osjetljivost na глютену, nije povezan s celijakije Najčešći simptomi na koje se žale pacijenti su bolovi u trbuhu, nadutost, osip na koži, glavobolja. Postoji niz poteškoća u pravilnom dijagnosticiranju bolesti, kao što su pre izuzetak od mnogih bolesti. • Bolest Дюринга To je autoimuna bolest karakterizirana lezije na koži, kao što su papule, žuljeva i eritem. On ima ukupnu этиологию s celijakija - događa ravnanje dlačica crijeva. • Alergije na pšenicu Aktivira se imunološki sustav i javljaju IgE-zavisnih i IgE-nezavisni reakcije. U većini slučajeva pacijentima dovoljno je isključiti pšenice iz prehrane, ne odbijaju pri tome, od svih proizvoda koji sadrže gluten. Česti simptomi su osip, bol u trbuhu, povraćanje, astma, oticanje, a kod ljudi s атопическим dermatitis - brzo pogoršanje simptoma. Tako da nema potvrđene istraživanjima informacija o tome da ljudi s bolesti Lyme imati koristi za zdravlje nakon isključenja proizvoda koji sadrže gluten iz prehrane. Međutim, treba smanjiti unos kave visokog stupnja obrade, kao što su bijelo brašno i proizvodi od njega. Zamjena ih цельнозерновыми žitarice i raznolikost prehrane proizvodima, приготовленными od drugih žitarica, kao što su proso (ometa debeli kašu krupica), će imati pozitivan utjecaj na naše zdravlje. Također zapamtite da безглютеновая dijeta je vrlo stroga i ako je ona loše balansirana, može biti manjak prehrane. Mnogi proizvodi koje smatramo безглютеновыми, može sadržavati tragove glutena. To su zamrznute mješavine povrća, kečap, kvasac, začini, sušeno voće, čaj i lijekove. Na prirodni proizvodi bez glutena su: riža, kukuruz, krumpir, soja, proso, heljda, tapioka, киноа, voće, povrće, leća, slanutak, grah i meso. Proizvodi ne sadrže gluten, označeni su licencirani upoznat s перечеркнутыми šiljcima. Dakle, prije nego što kupiti u trgovini proizvode koji se, po našem mišljenju, ne sadrže gluten, moramo biti sigurni, da oni ne sadrže ni u tragovima količine glutena. Štoviše, ne bismo trebali pretpostaviti da je hrana bez glutena u početku korisno. Gotove безглютеновые peciva, kruh, tortilja ili slatkiše, dostupni na tržištu, statistički bogatiji i imaju viši glikemijski indeks. Osim toga, za gore navedene proizvode ćemo platiti 2-3 puta više nego za tradicionalni kruh i brašno. PUDING OD ПШЕНА S BOROVNICAMA I KORISTE KOKOS Sastojci: - 200 g kuhane žitarice heljde - 250 g kokosovog mlijeka - 1/3 žličice cimeta 1/3 žličice kardamona 1/2 žličice kurkume - bobice (za posluživanje) Priprema: Objavite kuhana heljda žitarica u tavi, влейте mlijeko i dodajte začine. Pustite da zavri. Staviti na stranu i umutiti. Poslužite s borovnicama. 2. MASTI Masti su neophodne u našoj prehrani. On pruža nam ne samo esencijalnim nezasićenim masnim kiselinama (NLC), жирорастворимыми vitaminima (A, D, E, K), ali i sudjeluje u sintezi hormona i poboljšava okus jela. Međutim, veliki značaj ima količina i kvaliteta masti konzumira. Razlikujemo: • Životinjske masti Većina od njih pružaju nas zasićenih masnih kiselina (SFA), koji su štetni za naše tijelo (meso) ili kolesterola (meso i mliječni proizvodi). Međutim, u ovu skupinu također uključena je masna riba koja je bogat izvor omega-3 masnih kiselina i ima pozitivan učinak na naše zdravlje. • Biljne masti Na njima su mononezasićene masne kiseline, koje u maslinovom ulju, uljana repica ulju i ulju avokada, kao i polinezasićene masne kiseline obitelji n-3 i n-6, koji uključuju laneno ulje, ulje sjemenki grožđa, oraha i sl. Rizik od koronarne bolesti srca se smanjuje za 2-3%, kada 1% energije zasićenih masnih kiselina (SFAs) zamjenjuje se полиненасыщенными masnim kiselinama. Mast je proizvod koji se kod nas obično je povezana s lošim aspektima. Najčešće ponoviti mit je u tome, da je zbog masti mi se udebljati. To se događa zbog činjenice da je 1 g masnoće iznosi 9 kcal. I unatoč činjenici da su masti se odnose na visoke kalorijske, nisu svi oni moraju biti jednako štetni. Masti, pažnje: - avokado - maslinovo ulje - canola ulje - masna riba - orašasti plodovi - sjemenke i žitarice Namirnice koje treba izbjegavati - to masno meso, slanina, procesirana hrana, topljeni sir i palmino ulje. SJETI se! Sojino ulje, suncokretovo ulje, laneno ulje, kukuruzno ulje, ulje sjemenki grožđa, bučino ulje, sezamovog ulja i ulje noćurka idealni samo za konzumiranje u sirovom obliku, na primjer, na salatu (jer oni su bogati полиненасыщенными masnim kiselinama, koje su brzo oksidira se kada se zagrije). Što bismo trebali koristiti za prženje? Najbolje rješenje je da maslinovo i repičino ulje, koje imaju visoki термостойкостью i, kao što sam već napisao gore, u osnovi se sastoje od mononezasićenih masnih kiselina. Kokosovo ulje, koje se u posljednje vrijeme postao je vrlo popularan, iako je to također karakterizira visoka термостойкостью, sastoji se uglavnom od zasićenih masnih kiselina, koje imaju negativan utjecaj na naše zdravlje. Zapamtite također, da prženje nije preferirani način kuhanja i mora se koristiti s vremena na vrijeme. 3. PROTEIN Nakon ugljikohidrata i masti to je posljednji od makronutrijenata u našem tijelu. Njegova glavna funkcija - obnoviti istrošeni tkiva. Njegov glavni izvori su: Meso Najčešće употребляемыми vrstama mesa su govedina, svinjetina, piletina, puretina ili, rjeđe, teletina, конина, janjetina, козлятина ili janjetina. Meso, unatoč tome što je dobar izvor proteina, često sadrži velike količine antibiotika. Meso, najčešće подверженное povećanog sadržaja antibiotika, - to je perad. S druge strane, kod nas je crveno meso (govedina, teletina, svinjetina, ovčetina, janjetina, конина ili козлятина), o kojem smo čuli puno u smislu kancerogenih proizvoda. U 2015 godine Međunarodna agencija za istraživanje raka отнесло crveno meso na grupu 2A, što znači da je, vjerojatno, канцерогенно. Pa ga je visoki unos može imati vrlo negativan utjecaj na naše zdravlje. Tako što nam je činiti? Znači li to da se meso uopće ne stoji tu? Za mnoge ljude je potpuna iznimka mesa će biti problematično, ali ako se meso je glavni izvor proteina u prehrani, nešto vrijedno ozbiljno ograničiti broj i zamijeniti drugim proizvodima, navedene su u nastavku. Riba S jedne strane, riba je poznat kao glavni izvor omega-3 masnih kiselina, ali, s druge strane, često čujemo da se riba ne stoji tu zbog onečišćenja okoliša. Što učiniti u takvoj situaciji? Koga trebamo slušati? Počnimo s onečišćenja okoliša. Prvenstveno smo se bojali teških metala (kadmij, živa, olovo). Međutim, Institut morskog ribarstva objavio podatke koji pokazuju koliko pojedine ribe i mi bi trebali jesti, da se količina onečišćujućih tvari (posebno žive) je štetno za nas. Podaci navedeni u tablici u nastavku: Riblji proizvod Broj riba koje vam je potrebno jesti u tjednu, da prelazi siguran razine žive Baltic bakalar Više od 2 kg Šaran Oko 3 kg Dimljeni norveški losos Više od 2 kg Минтай aljaški Više od 11 kg Pastrva više od 2 kg Riba, posebno plava riba, iznimno je vrijedan izvor nezasićenih kiselina EPA i DHA. Ove kiseline ne samo da pozitivno utječe na rad srca, ali i poboljšava rad organa vida, jačaju kosti i zglobove i podržavaju rad mozga. Pijenje oko 1-2 obroka (85-150 d) masne ribe tjedno smanjuje rizik od smrti od srčanih bolesti za 36%! * Losos, haringa, skuša, inćuni, srdele i ostali smatraju da se masne ribe. Dakle, možete vidjeti da je korist od konzumiranja masne ribe je puno veća mogućnost trovanja teškim metalima, kao što je živa. Međutim, ako ste još uvijek zabrinuti zbog zagađenja, preporučljivo je da se odrekne želudac losos s visokim sadržajem žive i zamijeniti ih kalifornijska pastrva, u kojoj joj je puno manje nego, na primjer, u salmon. Međutim, ako ne jedemo ribu, na primjer, zbog njegova okusa, moramo uzeti u obzir mogućnost dodavanja 250 mg EPA i DHA u obliku riblje ulje ili microalgae (opcija za vegane). Nažalost, konzumiranje oraha ili laneno sjeme (i bogati navedenim kiselinama) sama po sebi neće biti tako učinkovit kao i konzumiranje ribe proizvoda. Mliječni proizvodi Često čujem da ljudi s bolesti Lyme izbjegavati laktozu u svojoj prehrani. Je li to točno? Počnimo s toga, što je laktoza na stvari. Laktoza je mliječni šećer, kemijski dobiven formulom C12H22O11. Ova struktura pokazuje da je дисахаридом i sastoji se od галактозы i glukoze. Od kuda su mliječni šećer? • Kravlje / ovce / kozje mlijeko • Seljački sir • Jogurt • Mlaćenica • Кефиры • Vrhnje S druge strane, nalazimo da je zanemariv broj u čvrste koristiti, твороге i koristiti feta. U svijetu je gotovo 75% ljudi koji mogu nastati problemi probavljanje ovog дисахарида. U azijskim zemljama taj postotak doseže gotovo 100%, dok je u Poljskoj je do 40%. Zanimljivo je da je netolerancija na laktozu napreduje s godinama – kod nas se najviše laktaze (enzima, переваривающего laktozu) u djetinjstvu. Međutim, veliki dio stanovništva i dobro se nosi sa svojim problemi u odrasloj dobi. Osim toga, često ljudi s probavnim problemima ne govore o problemima s želudac kada se jednokratno u dozi 5-10 g (šalica mlijeka, mali jogurt ili kilogram sira feta). Mliječni proizvodi, koji se prodaju u supermarketima, loša u smislu kvalitete. Mliječni proizvodi često su "ojačane" puno konzervansa, загустителей i pojačivača okusa. Stoga, ako imate bilo kakvih problema s probavom nakon konzumiranja mliječnih proizvoda (plinovi, nadutost, bol), uklonite iz svoje prehrane namirnice bogate лактозой. Međutim, ako se ne osjećate nelagodu i ne želite odustati od njega, budite sigurni da odaberete namirnice koje su što manje obrade i imaju najkraći sastav. Zanimljiva činjenica: Potpuni nedostatak mlijeka šećera u dijeta u toku dužeg vremena može dovesti do postupnog prestanka proizvodnje enzima laktaze, koji je odgovoran za njegovu probavu. To znači, da ako trenutno mi ne doživljavamo nelagodu nakon konzumiranja mliječnih proizvoda, nakon duže apstinencije od njihova konzumiranja, ne možemo se vratiti na početno stanje i osjećaj nelagode. Jaja Jaja, съедаемые u količini od oko 4-6 komada tjedno, ne smije dovesti do štetnih posljedica za zdravlje. Međutim, treba imati na umu da su izvor kolesterola u prehrani. 1 jaje (oko 55 g) sadrži 200 mg kolesterola. Više od toga, jaja utječu na oksidaciju kolesterola nakon uzimanja hrane, a to znači da oni smanjuju razinu "lošeg kolesterola i LDL u roku od 4 sata nakon obroka. Dakle, morate zapamtiti da se ne smije premašiti navedeni dio u roku od tjedan dana. Mahunarke Mi često možemo susresti se s tvrdnjom da je biljni protein je potpun. Međutim, to je samo djelomično točno. Gotovo svaki biljni proizvod sadrži sve esencijalne aminokiseline. Oni se razlikuju samo u proporciji. Ovdje je vrijedno spomenuti da je takav učinak, kao комплементарность proteina. To je kombinacija više izvora biljnih proteina, koji sadrže različite skupove aminokiselina, tako da imate kompletan proizvod. Za naše tijelo ne smeta, dobivamo li mi sve aminokiseline iz jednog ili više proizvoda. Pa dovoljno je kombinirati mahunarke s orasima i sve potrebne aminokiseline bit će osigurana. Još jedan progon adresa mahunarki je njihova najgora moguća. Međutim, treba napomenuti da je razlika između усвояемостью mesa i mahunarki nije toliko velika, da zasjeniti njihove prednosti. Впитываемость je proporcionalna 90% i 80%. Na бобовым su: leća, slanutak, grah ili tofu. Osim što su izvor proteina, oni također utječu na микробиом crijeva. To se događa zbog količine vlakana i antioksidanata (često puno veće nego u svježem povrću ili voću). Zašto nam treba je potopiti većina graha prije kuhanja? Jednom sam naletio na informaciju o tome da je mahunarke natopljena, jer u njih sadrži otrovna tvar, i, замачивая ih, mi smo uzimajući osloboditi od njega. Cilj namakanje graha, slanutka ili grašak se sastoji samo u tome da se značajno smanjiti vrijeme kuhanja. Tijekom močenja, aktiviranjem sadržane u njima prirodne enzime, tvari kao što su pektin i drugi polisaharidi, koji se nalaze u staničnim stijenkama i odgovorne za čvrstoću strukture mahunarke biljke propadaju. Štoviše, ako ste ocijedite od njih vodu nakon močenja i kuhar u slatkoj vodi, vi ste u velikoj mjeri izbjeći preventivno lijek za nadutost – još jedan od problema na koje se žale ljubitelji mesa. Ako želite uštedjeti vrijeme, možete kupiti i grah ili slanutak iz konzerve. Prehrambena vrijednost tih proizvoda vrlo je slično i neće imati značajan utjecaj na vaše prehrane. БОБОВО-ОРЕХОВАЯ TJESTENINA Sastojci: • 2 šalice kuhanog graha • 1 limun • 4-5 kašika таниновой paste • nekoliko žlica vode od kuhanja graha • 2 luka • šaka indijskih oraščića plus više za posipanje • 3-4 žlice maslinovog ulja • prstohvat soli • 2 češnja češnjaka • nekoliko kašika vode da biste dobili željene konzistencije Priprema: Izrežite luk na kockice i saute ga s više žlice maslinovog ulja. Grah namočite preko noći i kuhati (ili koristite konzervirana verziju). Soak indijskih oraščića 1 šalica vode 4-6 sati. Stavite grah, замоченные indijskih oraščića, pržene luk, limunov sok, maslinovo ulje, vodu, očišćeni češnjak, sol u posudu i umutiti velike brzine. Ako tijesto bude previše gusta, dodajte još nekoliko kašika vode. Objavite u zdjelu i poslužite (tijesto možete ukrasiti orasima kasu ili sjemenkama sezama). 4. ALKOHOL Alkohol je otrovom, i iz tog razloga se preporučuje smanjiti njegov unos na minimum. Kao i šećer, on potiče stvaranje микоза i pogoršati upalu. Osim toga, to vaganje dolje jetre, koji ionako često naporno radi, ispire elektrolite i ima negativan utjecaj na živčani sustav i srce. U slučaju oboljelih od Lyme bolest, to često može pogoršati simptome i uzrokovati njih loše! A što kažete na suhog crvenog vina?! Na kraju, svi vjerojatno čuli, da je dobro za zdravlje i da ga čašu sigurno će blagotvorno delovati na vaš organizam. Mi smo dužni da tom tvrdnjom антиоксиданту ресвератролу, snažnom u vinu. On ima pozitivan utjecaj na organizam, smanjenje agregacije trombocita. Međutim, istraživanja pokazuju da se terapijske doze resveratrola ne mogu biti izvedeni iz pića ili čak i iz hrane. Da biste dobili blagotvorno djeluje na zdravlje, morali bi pojesti više od 500 litara suhog crnog vina. Stoga se preporučuje da u potpunosti eliminirati alkohol od Limete dijeta kod bolesti. 5. probiotici Probiotici su žive kulture bakterija i kvasca, koji podržava imunološki sustav. Probiotici poboljšavaju nepropusnost crijeva, štiteći ga od štetnih bakterija, što je posebno važno u slučaju antibiotske terapije. Naravno, mi ih naći u: • Krastavci i kiseli kupus • Kombucha (također poznat kao kombucha) • Zakuhati • Kefir • Mlaćenica • Prirodni jogurt • Свекольная закваска СВЕКОЛЬНАЯ ЗАКВАСКА S ĐUMBIROM I NOTA ROZE Sastojci: - 1 kg repe - nekoliko češnja češnjaka - 2 l vode - 6-8 klinčića klinčić - piment - 2-4 cm svježeg đumbira - 2-4 lauraceae list - 1 žlica soli na 1 litar vode Priprema: Očistite češnjak i izrežite ga na manje komadiće. Izrežite đumbir na tanke kriške. Prokuhati vodu, pomiješajte sa soli i cool. Na repu oprati, tanko oguliti i izrezati više debele kriške. Objavite ih u posudu naizmenično sa začinima i češnjakom. Prelijte vodom tako da je cijeli repa je potpuno prekrivena. Ako oni će površinu, придавите njihove ploče. Zatvorite posudu poklopcem i stavite na toplo mjesto oko 5-10 dana. 6. KOLAGEN Kolagen je izuzetno važno u liječenju bolesti Lyme. Ključ je ovdje da je razumijevanje toga da bakterije Borellia imaju visok afinitet za коллагеновым strukture. Što to znači? Da bakterije uvijek u početku će se usredotočiti na ove strukture, jer upravo oni osiguravaju joj hranu. Dakle, ovdje je odgovor: OŠTEĆENJE KOLAGENA UNIŠTENJE U ODREĐENOM PODRUČJU (NPR. ZGLOB) POJAČANJE SIMPTOMA To je razlog zašto je tako važno voditi brigu o svojim pravom broju. Ovdje se nude dodataka, ali ne zaboravite da smo i mi možemo primati kolagen iz hrane. Prirodni izvori kolagena: • Želatin • Jelly (slatko i slano) • Nusproizvodi životinjskog podrijetla, primjerice jetru • Svinjski рулька s flex Nažalost, hrana bogata kolagenom, često se sadrže u nas bilo puno šećera, ili povećavaju razinu "lošeg" LDL kolesterola. Stoga se ne preporuča konzumirati ih u velikom broju. Dobar izbor ovdje će bujon i razne vrste preloma бульонов. КОЛЛАГЕНОВЫЙ JUHA Sastojci: - Kosti/lešina životinja, – 1-2 kg - Jabučni ocat – 2 žlice - Voda – 3-4 l - Zeleni za juhu – 1 porcija - Začini (lovorov list, piment, sol, papar) Priprema: 1. Operite kockice i stavite u veliku posudu. 2. Dodajte vodu i ocat. 3. Pustite da zavri, a zatim smanjite vatru na minimum. Skinite pjenu. 4. Nakon kuhanja oko 2 sata dodajte oguljene i oprati povrće i začine. 5. Kuhajte što je moguće duže (oko 6-8 sati). Voda mora "balon" – ne kuhati. 6. Procijediti tekućinu od kostiju i povrća. 7. Kad se juha ohladi, on mora imati konzistenciju žele. 8. Juha se može pohraniti oko 5 dana u hladnjaku ili 3-4 mjeseca u zamrzivaču. 7. HIDRATANTNI Naše tijelo je oko 60% sastoji od vode, pa nije ni čudo da voda sudjeluje u gotovo svim procesima u organizmu. Lyme bolest uvelike opterećuje naš organizam od otrova. Pijenje velike količine vode automatski čisti organizam od ovih otrova i pruža prirodnu detoksifikovati. Dehidracija je, s druge strane, dovodi do nakupljanja toksičnih tvari u tkivima i stanicama. Dakle, koliko tekućine treba piti dnevno? Pretpostavlja se da žene moraju piti 1,5 litara, a muškarci - 2 litre vode, ali to je vrlo neprecizan. Mora li čovjek težine od 100 kg piti onoliko koliko je čovjek težine od 50 kg, za hidrataciju tijela? Stoga je precizniji vrijednost je pretpostavka da su odrasli trebali konzumirati 33 ml tekućine na svaki kg tjelesne mase. Što znači riječ "tekućine"? 1. Voda je, naravno, najsjajniji izvor hidratacije za naše tijelo. Najbolje je piti ga lagano toplo. Možete dodavati u našu čašu različite vrste voća ili povrća (voda s krastavca i mente - idealan je napitak za vruće dane). 2. Čaj je odličan kao i za ljeto i za zimu. Uz preljev od naranče, limuna ili roze on greje vas na bilo koji zimske noći. 3. Kava – o tome postoji mnogo kontroverzi. Ne postoji mnogo istraživanja o utjecaju kofeina, posebno kavu, u roku od Lyme bolesti ili njezinih povezanih infekcija. Međutim, mitovi o kavi sve češće развенчиваются, unatoč činjenici da je on uživa loš ugled već mnogo godina. U nastavku su neke osnovne činjenice o potrošnji kava: - Kava ne uzrokuje dehidraciju, barem kada govorimo porcije oko 500 mg kofeina na dan. U jednu šalicu tekućine sadrži oko 60 mg, tako da je doza primljena kao обезвоживающей je oko 6 šalica dnevno. - On ne выщелачивает magnezij. U сваренном kave sadrži oko 60 mg kofeina i 7 mg magnezija (u espresso čak dva puta više). Istraživanja pokazuju, da nakon konzumiranja 400 mg kofeina dnevno gubimo samo 4 mg magnezija mokraćom. - On sadrži antioksidanse (хлорогеновую kiselina i njezini metaboliti), koji doprinose smanjenju krvnog tlaka ili smanjenje oksidativnog stresa. Stoga se može pretpostaviti da kava štiti od srčanih bolesti i smanjuje rizik od razvoja raka (bolesti jetre, grla, kože, prostate). Tako da ne vidim kontraindikacija za piti kavu bolesti Limete i srodnih joj infekcija. Međutim, ne zaboravite da je svaki organizam je individualan, svaka bolest individualno i svatko je drugačiji prag podnošljivosti kofeina. Stoga, ako imate bilo kakve negativne simptome nakon konzumacije - prestati ga piti. 4. Sokovi - najgori izbor. U u sokovima sadrži puno dodanog šećera (do 5 čajne žlice za 1 šalicu).To je zbog činjenice što je celuloza i većina vitamina i minerala nalaze se uglavnom u koži.   8. ZAČINI Začini - to sastojci jela, dodati u malim količinama za poboljšanje njegov ukus i vanjske privlačnosti. Razumijemo li da začini i bilje također posjeduju vrijedne ljekovita svojstva? Evo mojih 5 NAJBOLJIH začina: • Kurkuma Glavni sastojak, придающим začini žuta boja je kurkumin. On ima protuupalna i antioksidativna svojstva, a također štiti organizam, prvenstveno jetru od toksina. Zahvaljujući svojim согревающим, пищеварительным i снижающим razinu kolesterola svojstva kurkumin također se koristi kao dodatak prehrani. Postoji mnoštvo recepata, kao što su "zlatno mlijeko", u kojima se koriste svojstva kurkume, ali je moj najdraži i najbrži način koristiti ovaj začin - dodati ga u juhu. To se neće promijeniti prekrasnog okusa u juhama, ali će mu dati punog, lijepe boje. • Đumbir Đumbir se može koristiti s dodatkom češnjaka (on je vrlo popularan u korejskom ili tajlandske kuhinje) prilikom kuhanja večere, kao i u čaju. Vjerojatno, on se najčešće koristi kod trudnica, pate od jutarnje mučnine, i ljudima koji pate od kretanje bolesti. Đumbir potiče proizvodnju sline i želučanog soka i donosi olakšanje u slučaju mučnine. Zahvaljujući гинеролу i njegov anti-upalni svojstva, on se koristi kod mnogih autoimunih bolesti. Kontraindikacije za upotrebu đumbira su upalne bolesti kože i krvarenja. Vi bi također trebali izbjegavati uzimanje ljekovitog bilja sa aspirinom, jer su obje tvari posjeduju разжижающими krv svojstva. • Češnjak Češnjak ima жаропонижающими svojstva, ali, što je još važnije bolesti Lyme, ona također ima детоксицирующим djelovanje. To pomaže da se izluči iz tijela teške metale kao što su olovo i kadmij. Više od toga, on uklanja parazite, uključujući bakterije i kvasac, kao što su Candida albicans, i dodatno doprinosi razvoju korisne crijevne bakterijske flore. Stoga, iako je karakterističan oštar miris, njegov je potrebno dodati za večeru, piće u obliku sirupa od limuna ili peći i dodati u tijesto (na primjer, бобовую tijesto). • Cimet Cimet ima antifungalna svojstva – ona inhibira rast protozoa i gljivica i olakšava probavu. Međutim, valja odabrati skuplji цейлонскую cimet, nego joj je kineski pandan, jer ima najbolji učinak. • Найджелла Iako je stekao popularnost u Europi samo u posljednjih nekoliko godina, to je bio korišten tisućama godina starim египтянами. Kod найджеллы toliko svojstva, da se o njima mogla napisati cijelu knjigu. On se koristi za liječenje prehlade, bolova u grlu, upala, kožnih alergija i za jačanje kose. Međutim, treba biti oprezan s upotrebom nigella tijekom trudnoće – to može izazvati kontrakcije maternice. Međutim, tijekom dojenja vrijedi ponovno ga uključiti u meni, kao i to pozitivno utječe na laktaciju. Iako je, kao što možete vidjeti iznad, biljke nam mogu pomoći u borbi protiv mnogih bolesti i bolesti, kao što su Lyme bolest, vrijedno je zapamtiti da nisu svi začini imaju pozitivna svojstva. Savršen primjer je sol. Iako kada se koristi u nesrazmjeran on nema negativan učinak na naš organizam, mi smo u iskušenju da ide dalje od toga. Mi smo navikli sol daleko doslovno svako jelo i proizvod i da nam se više ne sviđa несоленая hrana. Šlag na tortu služi kao monosodium glutamat ili drugih pojačivača okusa koji se dodaju u mnoge proizvode i sadrže veliku količinu soli. Sol u količinama može izazvati hipertenzija, kojom pati više od 30% odrasle populacije Poljske! To također dovodi do poremećaja u кальциевом i фосфатном razmjeni, što može dovesti do osteoporoze i povećanog rizika od raka želuca. Kod mnogih ljudi je također povezan гималайская sol, koju često smatraju da je više koristan za ljudsku zbog sadržanih u njoj 84 minerala. Međutim, treba znati da on sadrži (prema riječima Barbare Хендель i Peter Феррейры) ne samo da su ovi "dobri" minerale, ali i polonij i radij. Ne brinite – samo u malim količinama (<0,001 ppm / kg). Ali se može lako vidjeti da čak 84 minerala - ništa, kao marketinški potez. Osim toga, da bi se za dnevne potrebe za kalijem, samo uz pomoć himalajske soli, morali bi jesti više od 1 kg od ove! Preporučena dnevna doza soli je samo 5-6 g (čajna žličica), što znači da možemo pokriti naše potrebe za kalijem, najviše za 0,5%. Vrijedi li platiti za sol čak 10 puta više za takav postotak potrebe? Dakle, nemojmo zaboraviti da je sol - to je samo sol (NaCl), i mi treba strogo ograničiti njena upotreba.   9. KOKTELI Lyme bolest često nadvladava naš apetit. Glavobolje, bol u zglobovima ili opća slabost tijela čine nas ne doživljava vuče za bilo kakvu hranu. Međutim, hrana je bitna ne samo za borbu protiv bolesti, ali i samo kako živjeti. Upravo zahvaljujući hrani mi набираемся energije i nemamo snage ustati iz kreveta svaki dan. Dakle, što učiniti, ako kod nas nema apetita, ali mi želimo podržati svoj imunitet uz pomoć dijeta? Idealno rješenje će se trese. Možemo obogatiti naš izbornik tekućinama, pun antioksidansa (u suhom i slatko verziji). Dakle, mi ćemo "переправлять" u tijelu potrebne hranjive tvari. Ukusan koktel rajčica: Sastojci: - 1 paradajz - 1 stabljika celera - 1 češanj češnjaka - 1 mrkva - prstohvat soli Priprema: Ocijedite sve sastojke u соковыжималке. Ako je okus vam se čini previše oštre, dodajte 1 komad suhog paradajza. Slatki koktel od malina Sastojci: - 2 žlice ječma u горшочке - 1 šalica mlijeka (biljnog ili kravljeg) - 1 jabuka - 1 žličica goji bobica - 1 šaku malina Priprema: Отварите ячневую žitarica sa borovnicama u čaši vode dok ne omekša. Dodajte mlijeko, meso malim komadićima jabuke i maline i šlag. 10. PREGLED NAJPOPULARNIJIH DIJETA, SE KORISTE ZA LIJEČENJE BOLESTI LIMETE Кандидозная dijeta Uobičajena metoda liječenja bolesti Lyme je antibakterijska terapija. Međutim, morate znati da je to često uzrok razvoja микоза, koja može biti vrlo opasna za vaše zdravlje i život. To je razlog zašto je tako važno (pogotovo za vrijeme uzimanja antibiotika) u skladu s određenim pravilima prevencije микоза, uključujući prehranu. Osnovni princip ovog trenda - izbjegavati namirnice koje dovode do povećane razine šećera u krvi. Pri takvoj dijeti apsolutno treba izbjegavati voće, sok, kruh, tjestenine, mliječnih proizvoda, kvasca i sve proizvode koji mogu biti medij za razvoj kvasca. Međutim, ova dijeta je vrlo stroga i često nedovoljna, jer ona isključuje veliku grupu proizvoda, bogate, na primjer, prehrambenih vlakana. Proizvodi kao što su kruh od brašna, krupice, tjestenina ili žitarice, a ne nužno isključiti iz našeg izbornika. Također, ne treba zaboraviti prirodni jogurt, orasi, sirovo povrće, нерафинированных uljima, ribi, marinade i mahunarke. Ovdje je također dobro prilagođen kao začini kao što su kurkuma, origano, ružmarin, korijandar i cimetom cimet. Samo kada je dijagnosticiran kandidijaza (kada je došlo prekomjerni rast soja kvasca Candida albicans, koja se fiziološki javlja u probavnom traktu i to se događa kršenje mikroflore našim crijevima), moramo razmišljati o alternativnim metodama диетотерапии. Кетогенная dijeta Mislim da je to najčešći način prehrane za osobe koje pate od bolesti Lyme. Prijevod organizma u stanje ketoze, što znači da umjesto da primaju energiju iz šećera, naše tijelo dobiva iz masti. Dakle, "Keto-dijeta" znači odricanje od ugljikohidrata u korist masti. Ovo je namijenjen za uklanjanje stresa crijeva i poboljšanje živčanog sustava. Međutim, važno je zapamtiti da nisu sve masti su "dobri". Poželjni izvori masnoća su riba, orašasti plodovi, avokado, maslinovo ulje, sjemenke ili sjemena. Međutim, na internetu i u raznim publikacijama, koji preporučujemo ovaj način prehrane, recepti, bogati bogate masnim kiselinama ("lošim" mastima), prevladavaju безраздельно. To su slanina, sir mascarpone ili svinjska mast. Također je vrijedno spomenuti, da кетогенная dijeta će нецелесообразна za ljude čiji su mitohondriji iscrpljena i ima za zaključavanje u metaboličkim putevima, koji se mogu pojaviti u tijelu, zaraženom Borrelia spirochaetes. Dijeta, podržava normalne razine ph vrijednosti u tijelu Подкисление organizma. Vjerojatno ste često su dočekali ovaj izraz u oglašavanju dodatnih proizvoda, u knjigama ili drugim kanalima za medije. Počnimo od toga da je naš organizam ima drugačiji ph vrijednosti, ovisno o lokaciji. Od lužina u панкреатическом soku, kroz neutralni u krvi, do jako kiselo u želučani by pass soku. Međutim, sve ove vrijednosti se obično svode na "ph našeg tijela", što konkretno znači ph krvi, a njegova vrijednost je u rasponu od 7,35 do 7,45. Ako želimo promijeniti ovu vrijednost pomoću naše prehrane, možemo iseliti ovaj pokazatelj s 0.od 01 do 0,02 jedinica. Dakle, možete vidjeti da je to zanemariv utjecaj. Da, putem prehrane možemo utjecati na ph naše urina na čak 1,2 jedinice, ali granica je njena ph vrijednost je u rasponu od 4,6-7,9, što znači da je u tom velikom neslaganja dijeta će biti ključni faktor ovdje. Prehrana bogata щелочеобразующими proizvodima, će nam donijeti mnogo dobra zbog povećane količine povrća i voća. Međutim, da li stvarno treba isključiti iz naše prehrane кислотообразующие proizvodi, kao što su riba ili orašasti plodovi, koji su izvori vrijednih omega-3 masnih kiselina? 11. ZAKLJUČCI Na internetu i u brojnim publikacijama možete pronaći mnoštvo savjeta o tome kako podržati liječenje bolesti Lyme putem prehrane. Nakon što je tako mnogo kontradiktornih informacija, morate pristup svemu razumno. Lyme bolest je bolest, lijek koji odlaze mjesecima, a ponekad i godinama. Dakle, dijeta ne mora biti za vas мучением ili kazna. Više od toga, ne zaboravite da je svaki organizam je individualan, svaka bakterija боррелии će se ponašati različito, ovisno o organizmu i da će dati različite simptome. Pa meni treba odabrati i pojedinačno. Samo prilagođavajući ga za naše bolesti i naše preferencije donio maksimalne rezultate. Nekoliko općih savjeta o tome kako pomoći vašem tijelu da se bori protiv bakterija i ne silazim s uma: • Основывайте svoju hranu na visokokvalitetnim prehrambenim proizvodima. Jedite mnogo povrća, voća, kvalitetne masti, prirodnih probiotika, cijelog zrna ugljikohidrata, uključite u svoju prehranu mesa i izbjegavati šećer ili alkohol. • Pijte puno vode. • Izbjegavati namirnice koje su loše za vas. Ako osećate slabost, pospanost ili nadutost, ograničite njihov unos. Naučite slušati svoje tijelo. • Razmislite o svojoj prehrani kao i o izboru, a ne kao o kazni. Dijeta koju ste izabrali, namijenjen je za pomoć u borbi protiv bolesti, ali također i kako bi naučiti vas pravilnom, zdravom prehranom, koja se ne mogu smatrati "od do". • Misliti pozitivno. Naš um je vrlo moćan alat koji može raditi čuda. 12. LINKOVI: Agnieszka Годек: "Suvremene metode liječenja bolesti Lyme sa srodnim infekcija (antibiotici, prehrana)" Бордони, Alessandra i ostale: "Mliječni proizvodi i upala: pregled kliničkih podataka". Carson, Jo Ann S. i drugi: "Dijetetski kolesterola i kardio-vaskularni rizik: znanstvena preporuka American heart association". Циборовска H., Рудницкая A., "Диетология hrane zdrave i bolesne osobe", Diez-Сампедро, Ana i ostale "Безглютеновая dijeta - neprikladan izbor bez medicinske dijagnoze". Ellie i ostale: "Dijagnostika bolesti povezanih s глютеном: celijakije, alergije na pšenicu i osjetljivost na глютену, nije povezan s celijakijom". Tomaš Лесюв: "Utjecaj prekomjernog unosa jednostavnih šećera i prerađenih prehrambenih proizvoda na razvoj sustava микоза i znanje ispitanika o ovom pitanju" Fielding, Christopher J.. i drugi: "Utjecaj prehrane kolesterola i zasićenja mastima na липопротеины plazme u etnički raznolike populacije zdravih mladih muškaraca". https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-stosowaniu-antybiotykow-w-nbsp-hodowli-zwierzat-w-nbsp-woj-lubuskim.html?fbclid=IwAR3VgYOR8yjjb0POUnjAVPVFhdmgenwZbMR4aws1F1SQmHTCw3g2TaUVSb4 Juan, Цзяци i ostale: "Veza između konzumacije biljnih i životinjskih proteina i ukupne smrtnosti i smrtnosti od pojedinih uzroka". Jones, Amy L.: "Безглютеновая dijeta: hir ili potreba?" K. Нибер: "Utjecaj kave na zdravlje". Кинаст-Гейлс, Мэсси: "Utjecaj kofeina na циркадную экскрецию kalcija i magnezija mokraćom". Leonardi, Микела i ostale: "Evolucija персистенции laktaze u Europi. Sinteza arheoloških i genetskih dokaza". Мозаффариан, Dariusz, Eric Bi Римм: "Unos ribe, onečišćujućih tvari i zdravlje osoba: procjena rizika i prednosti". Raphal Назаревич: "Posljedice кетогенных dijeta s visokim udjelom masti" Reese i ostale : "Нецелиакальная osjetljivost na глютену / pšenici (NCGS) - trenutno neodređeno bolest bez potvrđenih dijagnostičkih kriterija i nepoznate učestalosti". Sabina Вайскирхен, Ralph Вайскирхен: "Resveratrol: koliko vina treba piti da bi ostali zdravi?" https://mir.gdynia.pl/ocena-narazenia-konsumentow-ryb-na-szkodliwe-dzialanie-zanieczyszczen/ Sophie K. Ubica, Andrew K. Блэннин , Asker Ah Джойкендруп: "Nema dokaza dehidracije uz umjerenu dnevna potrošnja kava: uravnotežen kros-istraživanje među stanovništvom, živi slobodno". Steven Харрод Бюнер: "Prirodno liječenje bolesti Limete i srodnih joj infekcije – klamidija i sika лихорадочных риккетсиозов Drugo izdanje, revidiran, napredan, obnovljeni". Уиллетт, Walter K. i David S. Ludwig: "Mlijeko i zdravlje".
Product added to wishlist
Product added to compare.